Fördelar med kreditkort

Därför kan kreditkortet vara ett bra alternativ

Många tror att kreditkort enbart innebär skyhöga räntor, men så är det inte. Ett kreditkort har faktiskt en mängd olika fördelar som kan vara uppskattade i flera olika situationer.

I denna artikel ska vi titta närmare på vilka fördelar ett kreditkort har, men eftersom inte alla riktigt har koll på det här med kreditkort ska vi börja med att förklara vad ett kreditkort faktiskt är.

Ett kreditkort är ett kort som är kopplat till en kredit och därmed fungerar kortet på sätt och vis som ett lån. Krediten beviljas av kreditgivaren och ju bättre ekonomi du har desto högre kreditgräns kan du beviljas. När du sedan handlar varor eller tjänster med kortet dras pengarna direkt från kreditbeloppet, dina egna pengar har alltså inte med detta kort att göra. Med andra ord kan du ha ditt lönekonto knutet till ett annat kort och sedan kan du använda ditt kreditkort vid sidan av, till exempel i samband med oförutsedda kostnader. Krediten kostar nämligen ingenting så länge du inte använder den och det finns dessutom många kreditkort som saknar extra avgifter.

Kreditkort och säkerhet

Eftersom kreditkortet inte är knutet till ditt eget konto kan man säga att denna typ av kort är säkrare än ett vanligt kontokort. Om du skulle tappa bort kortet riskerar du med andra ord inte att bli bestulen på ditt livs besparingar, vilket givetvis är en fördel.

När du handlar med ett kreditkort samlas samtliga köp på en faktura som du betalar senare och då är det enkelt att se om någon obehörig har använt kortet. Om du dessutom handlar med ditt kreditkort på nätet omfattas köpet av konsumentkreditlagen, vilket också kan ge dig som köpare en större trygghet.

Självklart är det aldrig 100 % säkert att handla med kort, vare sig det gäller kontokort eller kreditkort, det är därför viktigt att alltid ta till extra säkerhetsåtgärder. Dels kan du försöka att memorera din kod istället för att förvara den i mobilen eller väskan. Om du handlar online bör du även alltid kontrollera om hemsidan är säker. Detta kan du göra genom att till exempel titta på webbadressen, där ska det finnas ett litet lås och webbadressen ska börja med https.

Räntefri kreditperiod

En annan stor fördel, kanske den största fördelen av dem alla, när det kommer till kreditkort är att de flesta kreditgivare nästan alltid erbjuder en räntefri period på upp till 30 – 60 dagar. Detta innebär att du inte behöver betala ett öre i ränta för din utnyttjade kredit så länge du betalar tillbaka din skuld inom angiven tidsram.

Som du säkert förstår är detta en stor fördel, eftersom det tillåter dig att handla på kredit och sedan betala tillbaka det du handlat för så fort lönen trillat in på kontot utan att betala en krona extra. Det kan alltså ses som ett gratis lån så länge du sköter din återbetalning i tid. Gör du inte det kommer räntan att börja ticka på från det att förfallodatumet passerat. Ju längre räntefri kreditperiod ett kreditkort har, desto bättre.

Tänk på att ta reda på detaljer om den räntefria perioden hos din kreditgivare innan du utnyttjar den. Alla räntefria perioder är nämligen inte desamma, då olika kreditgivare kan ha olika villkor. Det är alltid bra att läsa alla gällande villkor för just din kreditgivare.

Bonusar och rabatter

I princip alla kreditkort kommer med bonusar och rabatter. Även om den räntefria perioden lockar en hel del, så kan även bonusprogrammen vara väldigt intressanta för de som är intresserade av att skaffa ett kreditkort.

Olika kort har olika bonusar och idag finns det kreditkort som ger dig bonus på allt du handlar, i utvalda nätbutiker, i matkedjor, på bensinstationer och på resor. Detta kan, som du säkert förstår, spara dig en hel del pengar. Om du till exempel främst handlar mat på Coop kan Coops egna kreditkort ge dig fina rabatter och om du ofta tankar på Preem kan du få billigare drivmedel genom att använda deras kreditkort.

En annan bonus som många kreditkort har är reseförsäkringen som gäller om du betalar mer än en viss del av resan med kortet, till exempel 80 %. Då kan du få ersättning för exempelvis avbeställning och försening, både av flyg och bagage. Även när det gäller bonusar är det viktigt att jämföra kreditkort innan du ansöker, då många bonusar är väldigt nischade. Jämför och hitta förmåner som kommer göra både dig och din plånbok gladare.

Dela upp betalningen

Sist men inte minst är en stor fördel med kreditkort att du inte behöver betala hela din skuld på en och samma gång, vilket är ett måste med till exempelvis betalkort (som är en annan typ av kreditkort).

Skulle det vara lite tufft rent ekonomiskt en månad kan du med fördel dela upp din betalning över en längre period. På så sätt kan du betala av lite i taget i en takt som din nuvarande ekonomi klarar av. Det kan till exempel vara extra svårt att ha råd med alla utgifter i semester- eller juletider och då kan det kännas skönt att veta att du inte behöver betala tillbaka hela skulden på en och samma gång. Självklart kommer det att tillkomma en ränta om du väljer att dela upp betalningen, men om du bara jämför kreditkort noggrant så behöver din räkning inte bli allt för dyr.

Tänk dock på att ta hänsyn till övriga avgifter som kortet har för att göra en rättvis bedömning av vad din skuld kommer att kosta dig. Vi hoppas att du hittar ett kreditkort som passar dig!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.