Benämningarna på våra olika typer av kontokort är många och begrepp som kreditkort, betalkort och bankkort kan vara lätt att blanda ihop. Vi ska försöka reda ut begreppen så du vet vilken typ av kort det handlar om.
Kreditkort
Kreditkort fungerar på så sätt att en kreditgivare (vilket ofta är en bank) står för alla kostnader när du använder kortet, antingen då du handlar på det eller om du t.ex. tar ut kontanter från en bankomat (i Sverige eller utomlands). Varje månad skickas sedan en räkning på de kostnader som har belastat kreditkortet fram tills ett visst datum. Räkningen (dvs. fakturan) från kreditgivaren kan man antingen betala av direkt eller delbetala. Väljer man att betala hela räkningen direkt så brukar det inte utgå några extra kostnader i form av räntor eller avgifter och det är detta som ofta menas då bankerna pratar om att man har upp till 50-60 dagars räntefri kredit på sina inköp. Denna typ av räntefria kredit kostar inte dig som kund något och är egentligen en form av mindre lån utan kostnad.
Väljer man istället att bara betala en del av den skuld som har uppstått så löper den kvarvarande summan att betala med ränta (som läggs på till den nästkommande räkningen). Räntan brukar ofta vara betydligt högre än en normal låneränta och är det som kreditkortsföretag tjänar större delen av sina pengar på. Ofta ligger den effektiva räntan på kreditkort på mellan 10-20{2969a1fe59a3a69455d682c3b666a6d6641edce7fe340e0c237405f44dae0bc8} årligen. Att använda kreditkort för att delbetala större inköp är ett enkelt sätt att dela upp kostnaden oavsett vad du köper, dock ska man vara medveten om att räntekostnaden är hög och att det är kostsamt att ha en kreditkortsskuld under en längre tid.
För att locka kunder att använda kreditkort så erbjuds ofta flera olika förmåner, t.ex. i form av bonussystem på gjorda inköp och extra försäkringar som gäller då du betalat med kortet t.ex. en enklare reseförsäkring och avbeställningskydd då du köpt en resa.
Kreditkort har ofta en bestämd kreditgräns som styr hur mycket du som kund kan belasta kortet innan det det stängs av och köp inte medges. Kreditgränserna ligger ofta mellan från ca 5 000 kr upp till 100 000 kr. Det finns dock kreditkort med både mindre och högre kreditgräns, det finns också kort som inte anger någon övre gräns.
En annan fördel med kreditkort förutom möjlighet till räntefri kredit, bonussystem och försäkringar är att man som kund har ett bättre skydd mot konkurser eller bedrägerier då man använder och betalar med ett kreditkort, jämfört när man t.ex. betalar med ett bankkort (läs nedan). Detta för att det är kreditgivaren dvs. banken som blir fordringsägare mot det företag som har tagit betalt om du vill avbryta betalningen t.ex. p.g.a. du inte har fått din vara eller liknande.
Bankkort
Till skillnad från ett kreditkort så är ett bankkort kopplat direkt till ett bankkonto och bankkortet är utgivet av den bank där kontot finns. Använder man ett bankkort för att betala med eller ta ut pengar på så dras pengarna direkt från det konto som är kopplat till bankkortet. Dvs. man får ingen räkning på sina gjorda köp och uttag utan detta regleras direkt när man betalar med kortet eller gör ett uttag. Om saldot på det konto som är kopplat till bankkortet är lägre än det man behöver betala eller ta ut så går inte detta och ev. köp medges ej. En fördel med detta är att man inte kan spendera pengar man inte har, nackdelen är istället att man inte har samma flexibilitet som med ett kreditkort där man har ett extra köputrymme.
Betalkort
Betalkort fungerar likt kreditkort på det sättet att man betalar med betalkortet och månaden efter får en samlad räkning från kreditgivaren på de köp som har gjorts. Skillnaden ligger i att man måste betala hela räkningen direkt och alltså inte kan delbetala den skuld som har uppstått. Många betalkort går dock att göra om till kreditkort med möjlighet till delbetalning.