Vad är effektiv ränta?

Tillbaka till Frågor & svar

Vad menas med effektiv ränta?

För att uttrycka det enkelt så kan man säga att effektiv ränta är ett jämförelsepris för kreditkort och lån. Det är en total sammanräkning av alla räntor och avgifter som ett kreditkort eller lån har uttryckt i en samlad procentsats. Ett kreditkort eller ett lån kan till exempel ha en låg ränta men istället höga avgifter som gör att det ändå blir dyrare än ett kort med högre ränta. Effektiv ränta är alltså ett bra mått att använda när du jämför olika alternativ.

För att kunna jämföra alla kreditkort har vi utgått från att du som kund utnyttjar en kredit på 10 000 kronor och betalar av beloppet under 12 månader, d.v.s. ett år (om inget annat anges). Alla avgifter du då måste betala under dessa 12 månader är inräknade som t.ex aviavgift, årsavgift och uppläggningsavgift etc.

Det är viktigt att komma ihåg att effektiv ränta inte berättar exakt hur mycket ditt kreditkort eller lån kommer att kosta dig. Dessutom kan vissa kreditkort erbjuda första årsavgiften gratis. Det betyder då att kortet en lägre effektiv ränta första året, men att den effektiva räntan stiger det andra året när årsavgiften läggs på.